Balwyn Sloping Block

bedroom icon 5 bathrooms icon 4.5

  • Knock down rebuild
  • Sloping Block

The Brief

Our brief was to design a more contemporary, modern house for a family of 5 and address their current & future needs, centred around family living and entertaining. They wanted simple aesthetic and a floorplan with both shared and private spaces to facilitate the family as the kids transition from teens to young and older adults .

Our Approach

This sloping block site came with a lot of challenges; four and a half meters of slope front to back, a drainage easement to the back and a 2 level planning restriction. The slope and planning restriction were addressed with a combination of clever design and building methodologies by staggering the design so there are two stories to the back and then two stories to the front. This allowed the pool to be placed to the north, becoming a focal point from the entry and open plan living creating vistas to look into the pool from different parts of the house